Silesia B&L

Vinni.pl 

Miłość do wina, podróży, odkrywania nowych smaków, miejsc i ludzi

Świat wina jest nam coraz bliższy, a poznawanie jego różnorodności jest jak podróż – przynosi radość, kojarzy się z miejscami, aromatami oraz ludźmi których poznaliśmy. Czerwone, białe, różowe, wytrawne, półwytrawne czy słodkie? Polacy coraz lepiej znają się na winach i szukają swoich ulubionych smaków.  Dla naszych klientów sprowadzamy wina z lokalnych, rodzinnych winnic, szukamy miejsc z tradycjami, oferujących wyjątkowe i niepowtarzalne wina. Zapraszamy do naszych vinnych pordróży. 


Wina musujące

Na świecie bardzo lubiane są wina musujące i my Polacy też ulegliśmy ich urokowi. Tym bardziej, że nie trzeba specjalnej okazji, aby pić wino musujące, można się nim delektować o każdej porze roku czy porze dnia i pasuje do większości dań. Każdy kto lubi bąbelki powinien wiedzieć, że choć szampanem można nazwać tylko wino musujące z Szampanii (Francja) to może jeszcze wybierać pomiędzy uwielbianym przez Polaków włoskim prosecco , hiszpańską cavą i coraz częściej poszukiwanym również u nas niemieckim i austriackim secco, sektem czy niemiecko-francuskim crĕmantem. Wszystkie te wina różnią się głównie regionami produkcji i szczepami, a niektóre - jak prosecco - jest nieco inaczej produkowane. Sekt , to określenie dla wina musującego produkowanego w Npodiemczech tradycyjną metodą fermentacji w butelkach – dokładnie tak jak francuskie szampany, czyli bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Vaux Rheingauer Reserve Riesling Brut 2016 to połączenie mocnej kwasowości z nutami mineralnym. Aromat  owoców podkreśla jego majestatyczną elegancję, produkowany klasycznie, szampańsko leżakując na osadzie w butelce. Wina z VAUX regularnie znajdują się na czołowych miejscach rankingów win musujących. Wina musujące podajemy zimne, a na pewno mocno schłodzone między 7- 9oC.  Do czego pasuje secco, szampan, crĕmant? Niezastąpione jako aperitif - czyli po prostu solo. Świetnie komponuje się z daniami warzywnymi oraz owocami morza, doskonałe do serów. Secco „You make me HAPPY” z winnicy Villa Hochdörffer smakuje i daje wrażenia właśnie takie jak kontakt z naszymi najbliższymi i ukochanymi: czyni nas szczęśliwymi! Cudowne półwytrawne wino musujące, lekkie, jasne i radosne z drobnymi bąbelkami i nutą owoców tropikalnych mango, ananasa i melona z odrobiną głogu i konwalii. Secco „You make me happy” to wino codzienne dla wielbicieli bąbelków, łagodności i wspaniałych korzenno-owocowych aromatów. 


Wina białe

Mają kolory słońca, trawy, cytryny czasem gruszki. Najchętniej poszukiwane białe wina odmianowe to riesling, chardonnay, savignone blanc czy gewürztraminer. To klasyki, które dają wspaniałe aromaty białych owoców, cytrusów, świeżej trawy, a w podniebieniu znajdziemy różne owoce tropikalne - mango, ananasy, jabłka, brzoskwinie, melony czy gruszki. Zdecydowanie krajami win białych są kraje „dalekiej” winiarskiej północy i „dalekiego” winiarskiego południa. Winiarska północ to przede wszystkim Niemcy, Francja, Austria, a także Nowy Świat: USA, Nowa Zelandia oraz Australia. Naszym odkryciem są wina niemieckie, które zalicza się do najlepszych win na świecie – większość wytwarzanych tu win jest klasyfikowana jako wina jakościowe. Riesling, zwany też królem białych win, to jedna z najważniejszych białych odmian winorośli uprawianych na świecie, a jego ojczyzną są Niemcy, gdzie powstają najlepsze rieslingi na świecie. Riesling daje kwiatowy bukiet i wysoką kwasowość. W smaku wyczuwane są owoce cytrusowe, brzoskwinie, agrest, jabłka a także owoce egzotyczne (liczi, ananas) i często towarzyszy im nuta mineralna. W regionie Mozeli winogrodnik Georg Heim tworzy klasyczne białe, wytrawne rieslingi o wysokiej kwasowości z aromatami owoców cytrusowych i nutą owoców egzotycznych. Riesling Kabinett Neumagener Rosengartchen jest orzeźwiający i radosny. Drugi polecany przez nas niemiecki szczep to Gewürztraminer - jedna z najbardziej aromatycznych odmian świata pachnąca owocami liczi, płatkami róży z nutami przypraw z orientalnego targu. Gewürztraminer Linsenbusch Fumé  z winnic Josef Köhr w Palatynacie to klasyk z segmentu superior. Aromaty liczi i róży podkreślają delikatna kwasowość, a beczkowanie wina dodatkowo wzbogaca jego smak. Jest idealnym towarzyszem pikantnych specjałów rybnych, sałatek i wyśmienitych serów. Wino to jest zwycięzca rocznika według ekspertów DLG „Young Wines Germany 2019”. Białe wina zawsze podajemy schłodzone, w dotyku butelka powinna być wyraźnie zimna, nabierające ciepła wino w kieliszku uwolni z czasem nowe aromaty.


Wina czerwone 

Chianti (czyt. kianti) , merlot, primitivo, negroamaro, termpranillo, a może popularny regent - to tak jakby podróżować między Włochami, Francją, Hiszpanią i Niemcami - różnorodność czerwonych winogron jest ogromna. Źródłem koloru wina jest przede wszystkim skórka, natomiast to czy w kieliszku zobaczymy głęboką czerwień, rubin, fiolet czy też niemal czerń to już zależy od szczepu, miejsca (terroir)  oraz od winiarza. Wina czerwone są niezwykle różnorodne i pasują do wielu dań i okazji. Czerwone wino uwielbia oddychać - podajemy je w temperaturze pokojowej, a najlepiej otworzyć je 30-40 minut przed podaniem. Chianti to region winiarski położony w Toskanii oraz nazwa win powstających głównie ze szczepu winogron sangiovese. Apelacja DOCG Chianti Classico, to część regionu Chianti, gdzie winiarze mają prawo do umieszczania na butelce symbolu „Gallo nero” – charakterystycznego czarnego koguta. Gwarantuje to najwyższą jakość wina i produkcję zgodną z wielowiekową tradycją. Chianti Classico Riserva DOCG 2016  z Poggio Torselli reprezentuje najlepsze tradycje regionu. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni, aromaty czerwonych owoców, zielonego pieprzu, cynamonu, nuty balsamiczne i mentolowe. Miękkie, złożone z delikatną kwasowością jest dobrze wspierana przez wyraźne taniny. Nagroamaro i primitivo z ciepłego południa Włoch, z Apulii, kochamy  co najmniej tak samo jak wina toskańskie.  Feudoro TAMANTO z Le Vigne Di Sammarco to w 100% negroamaro. Ciemny czarno-rubinowy kolor idealnie pasuje do wyraźnych rodzynek i wiśni „marasca” wyczuwalnych na podniebieniu. Czerwone owoce oraz delikatne, ale wyraźne taniny tworzą przyjemne wręcz zmysłowe wino. Appassimento, czyli specjalny proces przygotowania winogron - rodzynek kondensuje doznania smakowe i nos. „Ribera del Duero” nazwa zawiera w sobie magię i esencję Hiszpanii. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to po prostu „brzeg rzeki Duero”, nazywanej też „winodajną rzeką”. Wąziutki, długi pas winnic wzdłuż koryta rzeki zdominowany jest przez odmianę Tempranillo. Na charakter win wpływa idealny klimat oraz bogactwo terroir. Dobre wina Ribera del Duero zwykle mają niezwykły potencjał starzenia, zachowują soczystość i jędrność przez wiele lat. Wytrawny LOESS Ribera del Duero Inspiration Tempranillo - intensywne dzikie jagody połączone z delikatną nutą dębu prowadzą do eleganckiego i długiego jedwabistego finiszu. „Ribera” w najlepszym wydaniu.